Biobased plantenpot op basis van mest

Mest bevat belangrijke mineralen voor planten, na het planten moet er veelal nog mest toegevoegd worden om een gezonde groei te stimuleren. Wat als dit te combineren valt in één plantenpot? En daarnaast ook nog eens een alternatief is op olie gebaseerd plastic?

output-onlineimagetools (1)-min

DE NOODZAAK

Het probleem, wat al jaren speelt, is dat momenteel veel gebruik wordt gemaakt van kunststoffen potjes op basis van aardolie en aardgas in de plantenteelt. Het meest gebruikte kunststof hiervoor is Polypropyleen, een kunststof wat zich uitermate goed leent voor deze gebruikswijze. Echter is dit ook een product wat veel verontreiniging met zich mee kan brengen.  Naast de grondstoffen die nodig zijn bij het fabriceren van dit kunststof, gaat er ook milieuvervuiling schuil achter het product.

Voor deze businesscase heeft Regra in 2019 financiering ontvangen van LTO-Noord om dit business idee verder uit te werken met partners.

BIOLOGISCH AFBREEKBAAR

Het product op zichzelf is een plantenpotje (stekpotje) waar een kweker gebruik van kan maken in plaats van het traditionele (aardolie) kunststof, aangezien het nieuwe potje van volledige organische oorsprong is en volledig afbreekbaar is.

Het product is gemaakt van een ‘afvalproduct’ namelijk; mest. Mest is op zichzelf geen afvalproduct aangezien het boordevol stoffen zit die voor andere sectoren erg interessant zijn. Door dit als input te gebruiken kan er meerwaarde toegevoegd worden aan mest.  Het streven is dat de pot makkelijk afbreekt bij consumenten thuis in de bodem of plantenbak, echter kan het ook in de GFT bak gedeponeerd worden waarna het begint af te breken.

Het consortium streeft ernaar de plantenpot qua (spuitgiet-) eigenschappen zoveel mogelijk in de buurt te laten komen van traditioneel polypropyleen.

IMG_8306-min

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *